Poduzetnici prikupili preko 2 milijuna kuna za obnovu Banovine; Bujas: “Draga vlado, koji je plan?”

Hrvoje Bujas iz Udruge Glas poduzetnika na Facebooku se obratio vladi s pitanjem “Koji je plan za obnovu?”. Podsjetimo, Glas poduzetnika prikuplja donacije za potres, a jutros je objavljeno kako je dosad preko 3100 donatora uplatilo više od 2,1 milijun kuna.

Bujas: Sama obnova ne znači ništa

Evo što piše Bujas:

“Dobro jutro Vlado RH,

Vrijeme je za obnovu objekata, ali i kompletnu ekonomsku revitalizaciju! Vrijeme je za #AKCIJU!

KOJI JE PLAN?

Područje od Siska do Hrvatske Kostajnice koje smo i danas prošli izumire već desetljećima, a kao i u nekim drugim dijelovima Hrvatske na svakom se kutu vidi samo neiskorišteni potencijal.

Naravno da trebamo obnoviti kuće i vratiti dašak života, no isto tako moramo cijeli taj prostor i Glinu, Petrinju, Hrvatsku Kostajnicu, Sisak, Dvor na Uni, Hrvatsku Dubicu, Gvozd…pretvoriti u područje u kojem se isplati ostati, živjeti i raditi.

Obnova se mora koordinirati iz jednog centra

Sama obnova se mora koordinirati iz jednog centra (i zato je dobro da je Vlada imenovala povjerenika g. Medveda) uz veliku kontrolu institucija i javnosti (da se ne ponove greške u obnovi s konca 90-tih), a obnova mora imati 2 jasna kraka:

1) obnova objekata i infrastrukture:

– obnova kuca, poslovnih prostora, škola, vrtića, cesta…kompletne infrastrukture ( uz oslobađanje plaćanja PDV-a na donacije, UGP je odmah u startu poslao navedeni prijedlog Predsjedniku Vlade i Ministru Maricu)

2) ekonomska obnova/revitalizacija:

– davanje jasnih poreznih benefita i olakšica tvrtkama i građanima, za početak predlažem da se odmah ukinu porez na dohodak, zdravstveni doprinosi, kao i porez na dobit svim tvrtkama s navedenog područja sljedećih 10 godina, uz ukidanje velike većine parafiskalnih nameta ( naknade Šumama, Vodama…kao i članarine HGK, HOK i TZ)

– ulaganje u poslovne zone, inkubacijske centre sa naglaskom na digitalne tehnologije, stavljanje nekretnina (zemljišta) u vlasništvu RH u funkciju, stvaranje bescarinske zone i sl.

– kroz HAMAG-BICRO alocirati određeni dio bespovratnih sredstava iz EU fondova mikro i malim tvrtkama i obrtima…s naglaskom na poljoprivredu, stočarstvo, turizam, IT industriju, drvnu industriju i sl.

– kroz HBOR i poslovne banke alocirati investicijska sredstva srednjim i velikim tvrtkama po povoljnim uvjetima za oživljavanje poljoprivredne proizvodnje, drvne industrije sa naglaskom na finalan proizvod, kao i nove turistički atraktivne projekte i digitalizaciju.

To su projekti za sljedećih 10 g., to je #vizija bolje, produktivnije, transparentnije, kreativnije Hrvatske.

Stoga ponavljam pitanje, koji je plan?

Sama obnova kuca, na koncu konca, ne znaci ništa, ako tamo za 10 godina neće biti nikoga, osim javnih službenika, umirovljenika, socijalnih slučajeva…i ponekog entuzijasta.

Ekonomska obnova = razvoj poduzetništva!

Sve gore navedeno sa praktički može copy/paste i na druga ruralna i nerazvijena područja u RH…Liku, Dalmatinsku zagoru, veći dio Slavonije…”

Evo kako donirati

“Pozivamo sve one koji žele i mogu pomoći stradalima novčanom donacijom, da donacije uplate na sljedeći račun: HR6523600001502851531
Opis plaćanja: Humanitarna akcija
Model: HR99 Banka: ZAGREBAČKA BANKA d.d.

Za uplate iz inozemstva: UDRUGA GLAS PODUZETNIKA PAVLETIĆEVA 1 10000 ZAGREB
SWIFT: ZABAHR2X IBAN: HR6523600001502851531
Opis plaćanja: HUMANITARNA AKCIJA Banka: ZAGREBAČKA BANKA D.D.

Izvor Index
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Učitavam...