Sven Marcelić o herojskom refleksu: “Navijačke skupine imaju nešto što je na terenu vrlo korisno”

Sociolog Sven Marcelić sa Sveučilišta u Zadru protumačio je zašto je došlo do eksplozije solidarnosti ostatka Hrvatske prema područjima Gline i Petrinje, kao i to zašto su određene organizacije odigrale iznenađujuće pozitivnu ulogu.

Erupcijom solidarnosti i dobrote Marcelić nije iznenađen:

“Rekao bih da je to zapravo očekivano. Uvijek kad se dogode ovakve krizne situacije, raste solidarnost među ljudima.”

Počev od toga, konstatirao je da, kad je jasno da službe na terenu, koje bi trebale koordinirati pružanje pomoći potresom pogođenima, “ne rade osobito dobar posao”, onda akcije i inicijative solidarnosti i pomoći posebno dolaze do izražaja.

“U jednom gradu gradonačelnika niste vidjeli još od potresa.  Na čelu jedne organizacije je čovjek koji je politički kvalificiran, a ne po sposobnosti”, naveo je dva primjera.

“Ne sumnjam da na terenu ipak postoje određeni oblici koordinacije, da na terenu djeluju službe”, primijetio je dalje Marcelić, ali i objasnio za N1 da je nepovjerenje u institucije Republike Hrvatske opća i generalna stvar i inače.

Nasuprot tome, kad dolazi do krize, kad se društvo suočava s “ovako egzistencijalnim problemima na velikoj skali”, kako je rekao, samoorganizacija građana naprosto odskače od takve slike:

“Mislim da solidarnost (u Hrvatskoj nakon potresa) nije veća nego što bi bila u državama s boljim sustavima, nego bih rekao da je solidarnost (u Hrvatskoj) važnija u svom djelovanju nego što bi bila u državama s uređenijim sustavom.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Učitavam...