Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije partner na projektu vrijednom 2.43 milijuna eura

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA) bila je domaćin međunarodnom timu stručnjaka koji su u sklopu projekta SKILLS+ boravili u Zadarskoj županiji u razdoblju od 9. do 13. listopada. Supporting Knowledge Capacity in ICT Among SME to Engage in Growth and Innovation – SKILLS+ je projekt vrijedan 2.43 milijun €. Ulogu vodećeg partnera ima Ministarstvo regionalnog razvoja i transporta savezne pokrajine Saxony-Anhalt iz Njemačke, dok AGRRA, uz još 10 europskih institucija, ima ulogu partnera na projektu. Projekt je odobren u sklopu programa Interreg Europe čiji je glavni cilj poticanje razmjene i prijenosa znanja i najboljih praksi između europskih regija.

Glavni cilj projekta SKILLS+ je povećanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća uvođenjem modernih ICT alata u njihovo svakodnevno poslovanje. Polazište projekta SKILLS+ leži u činjenici da je diljem Europe prisutan digitalni jaz između gradskih aglomeracija i periferije, što rezultira značajnim zaostatkom vezanim za digitalne aktivnosti malih i srednjih poduzeća koja djeluju u ruralnim područjima. Slaba pokrivenost širokopojasnim internetom ugrožava radna mjesta i konkurentnost poduzeća na ruralnim područjima.

Većina programa za promicanje utjecaja informacijskih i komunikacijskih tehnologija unutar malih poduzeća ne može prevladati navedeni digitalni jaz jer oni često ne odgovaraju specifičnim potrebama malih i srednjih poduzeća u ruralnim sredinama. Projekt SKILLS+ stoga ima za cilj poboljšati političke instrumente kako bi se prioritet dao specifičnim potrebama na ruralnim područjima ili kako bi se povećala dostupna financijska sredstva na navedenim područjima kroz predlaganje dopunskih mjera.

Glavni cilj projekta je unaprjeđenje javnih politika koje promiču informacijsko komunikacijske (ICT) vještine između malih i srednjih poduzeća u ruralnim sredinama kako bi poduzetnici na ruralnom području uvidjeli prilike koje pruža jedinstveno digitalno tržite kao i prednosti digitalnog gospodarstva.

Ljestvica Digitalne agende za 2015. godinu (godina prijave SKILLS+ projekta na poziv Interreg Europe programa) pokazala je značajne razlike između zemalja uključenih u SKILLS+ projekt. Finska i Norveška smatrale su se predvodnicima-kao i danas, dok su se druge zemlje uključene u partnerstvo nalazile na samom dnu ljestvice. To su primjerice Bugarska, Grčka i Hrvatska. Identična situacija je prisutna i danas. Navedene razlike predstavljaju izvrsnu priliku za međuregionalno učenje i razmjenu iskustva. Očekuje se da će međuregionalno dijeljenje iskustva koje je predviđeno radnim planom SKILLS+ projekta, doprinijeti značajnom poboljšanju politika u partnerskim regijama.

„Krajnji rezultat projekta je stvaranje Akcijskog plana za svako uključeno područje“ – kaže Ana Zubčić, voditeljica projekta i savjetnica za međunarodnu suradnju u AGGRA-i. „Planovi će detaljno opisati akcije kako bi se poboljšale odabrane javne politike koje se odnose na konkurentnost malih i srednjih poduzeća te će oni biti predstavljeni nadležnom tijelu s ciljem da ga razmotre i/ili odobre“. Projekt je trenutno u fazi održavanja peer review sastanaka. „Cilj svih peer review sastanka je prijateljska evaluacija stanja informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT) na određenom području, no bez posebnog znanstvenog pristupa kako bi se potaklo zajedničko učenje i prijenos najboljih praksi“ – kaže Zubčić. „Međunarodni tim koji sačinjavaju projektni partneri i njihovi ključni dionici u nekoliko dana treba promotriti politike usmjerene na promicanje digitalizacije u ruralnim područjima. Sudionici imaju priliku saznati kako politike u drugim zemljama djeluju te koji su rezultati (uspjesi) postignuti“.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Učitavam...